X

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului 2 aprilie

COMUNICAT DE PRESĂ
      Pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, Personalul Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi/TSA şi Psihoterapie din cadrul DGASDPC Suceava, îşi propune că începând cu data de 2 aprilie a. c să deruleze o serie de acțiuni menite să conducă la o integrare mai bună a copiilor care suferă de autism în învăţământul de masă printr-o colaborare cât mai bună cu cadrele didactice.
În acest sens, prima acțiune va avea loc în data de 02.04.2014, la Şcoala Generală Nr. 4 din Mun. Suceava, care ne-a facilitat această colaborare și va consta în prezenţa unui copil, beneficiar al centrului, însoţit de un terapeut la o oră de curs, în mijlocul elevilor. Această facilitate ne-a fost oferită în special de către doamnele învăţătoare Apăvăloaie Isabela Cristina şi Preda Monica.
      Practic, acțiunea va consta în îmbinarea ludoterapiei cu ergoterapia, adică confecţionarea în cadrul orei de lucru manual de către beneficiarii Centrului de recuperare, cu vârste peste 6 ani, alături de elevii Şcolii generale Nr.4 Suceava, a unor obiecte specifice primăverii.
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este sărbătorită anual la nivel mondial, în data de 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conştientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor aflate în această situaţie, precum şi ale familiilor acestora. 
      Pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava este un prilej în plus să amintească opiniei publice că sunt oferite servicii specializate părinților care au în îngrijire copii afectați de autism, în cadrul centrelor de recuperare pentru persoane cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) din municipiul Suceava şi să aducă în prim plan că există soluții la problemele cu care se confruntă familiile acestora, cum ar fi: importanţa diagnosticării precoce şi a intervenţiei timpurii, necesitatea incluziunii sociale încă din prima copilărie şi mai ales implicarea unui număr cât mai mare de persoane şi instituţii în realizarea terapiei timpurii şi constante.
      Diagnosticarea la o vârstă cât mai mică, disponibilitatea părinţilor de a accepta realitatea şi a începe terapia imediat creşte considerabil şansele de recuperare şi implicit de integrare a copiilor în grădiniţe, şcoli, societate.
      Transmitem tuturor familiilor care au în îngrijire copii afectați de autism, aprecierile noastre pentru eforturile pe care le depun în recuperarea acestora.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

DAN IONUȚ ADOMNIȚEI

Inapoi